När det gäller att hitta rätt motionscykel är det viktigt att utgå från sig själv när det gäller både behov och ambition.

Till att börja med ska du kanske bestämma dig för vilken prisklass du vill hamna i. Givetvis är det så att du ofta får vad du betalar för, men kommer du inte cykla så mycket, eller om du inte har behov av så många tekniska funktioner, behöver du kanske inte ligga i den högsta prisklassen.

Vikten kan vara en annan sak att tänka på. Då är det dels vikten på cykeln du bar ta i beaktande, men även vilken vikt cykel ska klara av att belastas med. En lättare motionscykel är givetvis enklare att flytta runt på, om det behovet finns, men en tyngre är ofta lite stadigare att cykla på.

Cykelns konstruktion är också viktig. Den bör vara robust och stabil att cykla på och den bör också vara enkel att justera på olika sätt, så att den blir bekväm att cykla på.

Motståndet på cyklarna kan variera ganska mycket. Ska du cykla mycket bör du välja en träningscykel med ganska högt motstånd. Tvingas du hela tiden ligga nära cykelns maximala nivå slits den mycket snabbare.

Slutligen är funktionerna en del att se över. Det finns cyklar som enbart gåt att justera när det gäller motstånd och det finns cyklar som har förprogrammerade träningsprogram och även träningsdator.

När du ska köpa en ny motionscykel ska du alltså noggrant tänka igenom ditt behov och vara trygg med att det är utifrån det du ska gå när du fattar ditt beslut.