När det är dags att köpa en ”ny” begagnad bil finns det givetvis en hel del punkter att tänka på för att du inte ska gå i några fällor i samband med köpet.

Den ekonomiska biten är givetvis en viktig del i ett bilköp och då inte enbart inköpspriset. Köpet av bilen kan exempelvis finansieras av ett mindre lån, så det är lika viktigt att försöka förutse de löpande kostnader som kan komma att uppstå i ägande av bilen. Värdeminskningen är en viktig del och likaså hur mycket den kostar i skatt och försäkring. Andra delar i den löpande kostnaden som kan uppstå är hur mycket den drar i bränsle och om det finns risk för att det kommer uppstå eventuella reparationer.

Köper du en bild som inte är så många år gammal är det viktigt att kolla upp om det är några garantier som fortfarande gäller och följer med i köpet. Köper du du dessutom bilen från en bilhandlare är det alltid tre års reklamationsrätt på ett bilköp. Många bilhandlare väljer dessutom att varudeklarera bilarna och om du som privatperson köper en bil av en bilhandlare innefattas du i konsumentköplagen.

Var sedan noggrann med att få med alla viktiga uppgifter, garantier och löften i köpeavtalet. Det är viktigt att kunna visa upp vid en eventuell tvist i framtiden.

Var alltså noggrann i alla steg när det gäller köp av begagnad bil och för att du ska kunna känna dig så trygg som möjligt bör du köpa av en seriös bilhandlare.