Genom tunna trådar av kol som vävts eller tvinnats samman används kolfiber som ett armeringsmaterial i många typer av produktioner. Kolfiber används Tillsammans med ämnen som epoxi-, poly- eller vinylester används kolfiber för produktion av lätta och starka konstruktioner. Produkter som helt eller delvis kan bestå av kolfiberarmering är exempelvis bilar, båtar, cyklar, fiskespön, golfklubbor, hockeyklubbor, innebandyklubbor, flygplan, helikoptrar, hjälmar, skateboards, skidor, skidstavar, surfbrädor, tennisracketar och padelracketar.

Om du jämför glasfiberprodukter med kolfiberprodukter blir de produkter som är tillverkade i kolfiber lättare och styvare. Däremot får de lite sämre slagtålighet och därför används ofta kolfiber tillsammans med aramidfiber.

Tack vare den höga styvhet som kan uppnås med kolfiber används det mycket i produktion av laminat . Om du jämför kolfiber med metall är den stora fördelen att kolfiber inte rostar. Nackdelen är att sprickbildning kan uppstå mellan de olika lagren.

Utöver produkter till detaljhandeln kan kolfiber även används för att förstärka bärande konstruktioner. Det kan exempelvis röra sig om balkar, bjälklag, väggar, pelare och broar. Användandet av kolfiber blir allt vanligare bland konstruktörer och byggare och det kan förbättra byggprocesser avsevärt.